Tải bản đầy đủ (.pdf) (41 trang)

Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 12 có đáp án năm 2021 Trường THPT Lạc Hồng

Bạn đang xem bản rút gọn của tài liệu. Xem và tải ngay bản đầy đủ của tài liệu tại đây (1.63 MB, 41 trang )

(1)

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MƠN TIẾNG ANH 12


NĂM 2021 CĨ ĐÁP ÁN TRƯỜNG THPT LẠC HỒNG


1. Đề số 1



SECTION TWO. GRAMMAR AND VOCABULARY (12 pts)
Question 1. Circle the letter of the best answer (5 pts)
1. Don’t be silly! That ... possibly be Madonna!
A. mustn’t


B. shouldn’t
C. won’t
D. can’t


2. No sooner had we started the picnic ... the rain began pouring down!
A. than


B. when
C. that
D. and


3. You really shouldn't buy that car. I know the engine is fine, but most of the bodywork has
been ... away by rust.


A. eaten
B. dissolved
C. crumbled
D. erased


4. Not only ... visit Japan but they plan to stop off in the USA as well?
A. they plan to



B. they must
C. will they


D. are they paying


5. I’ll hand over all my files to my assistant before I ……….
A. am leaving


B. leave
C. will leave
D. shall leave


6. By the time Brown’s daughter graduates, ... retired.
A. he



(2)

7. ……… you try, you can never get them all right.
A. How hard


B. However hard
C. For as hard as
D. So hard as


8. On ... he had won, he jumped for joy.
A. telling


B. he was told
C. being told
D. having told


9. ... earlier, I would have done it for you.


A. Had I known


B. If I knew
C. Did I know
D. By knowing


10. Conservationists are worried that many potentially valuable ________ of plants and animals
are threatened with extinction.


A. examples
B. brands
C. variations
D. species


11. He had an excellent grade in his examination _________ the fact that he hadn't worked
particularly hard.


A. in spite of
B. although
C. because of
D. on account of


12. It was in this house ………..
A. where I was born


B. in which I was born
C. that I was born
D. I was born in


13. Did the man ... by the committee accept the job?


A. appointing



(3)

14. I have two horses. ……….. of them run very fast.
A. All


B. Each
C. Both
D. One


15. The child was told to ... for being rude to his uncle.
A. excuse


B. apologize
C. confess
D. pardon


16. “John found it difficult to adjust to Libya.”


“For one thing, ……… is a difficult language to learn.”
A. Arabic


B. the Arabic


C. the language Arabic
D. Arabics language


17. Some of you may have already completed section one. ………., you can go on to
section two .


A. If so


B. If you do
C. If you may
D. If not


18. When I was young, everyone in the family ... gather together at home for
Christmas.


A. would
B. used
C. was used
D. use


19. When his daughter returned after midnight for the third time, Henry decided to ...
down the laws and refused to allow her out at all.


A. set
B. put
C. hand
D. lay


20. Now ' s a ... time to tell me you are going out this evening - I've spent the whole
day preparing supper for you.



(4)

B. suitable
C. reasonable
D. fine


Question 2. Use the proper tense/form of verbs in parentheses. Write your answer in the space
provided (2,5 pts.)



The world is getting warmer and the oceans are rising. Why ……….. this (1. happen)


... One answer is that it could simply be part of a natural process. After all, there
(2. be) ... ice ages and long periods of warmth, so we could just (3. experience)
... another warming trend. This kind of answer (4. have) ... more
supporters a few years ago. What scientists now (5. believe) ... is that human
activity is the cause. For more than two hundred years, human ……….. gradually
(6. change) ... the atmosphere, mainly as a result of industrial pollution. We
(7. create) ... an atmosphere around the earth that, like a giant glass container,
(8. let) ... heat from the sun through and then (9. hold) ... it in.
……… temperatures and sea levels (10. keep) ... rising? The general answer
is unfortunately yes.


Question 3. Correct the mistakes in the use of determiners and quantifiers in this text.
There is an example for you (2pts):


I read a newspaper article about some of Spanish boys who got lost while they were hiking in
Scotland. One of boys fell and twisted the ankle badly so he couldn’t move. Most them stayed
with injured boy while two the older boys left to find help. However, this two boys didn’t know
where to go and, after walking round in a big circle for a few hours, ended up back with his
friends. Luckily, each boys had brought some water and food with him, so all them managed to
survive a cold wet night out of doors. They were rescued the next day.


Example: some of Spanish boy → some Spanish boys


1. ……… → ………
2. ……… → ………
3. ……… → ……….……
4. ……… → ………
5. ……… → ………


6. ……… → ………
7. ……… → ………
8. ……… → ………


Question 4. Read the text below . Use the words given in capitals at the end of each line
to form a word that fits in the space in the same line.(2,5 pts)



(5)

a lot of people; I would much rather have a job involving creative


work or (7)... skills of some sort. I would like to have the ART


chance of work outdoors (8)... and perhaps do a bit of OCCASION
traveling too. I am not (9)... concerned about


becoming PARTICULAR


rich but I would like to have a (10)... income enough to REASON
live comfortably.


SECTION THREE. READING (12 pts.)


Question 1. Fill each gap in the passage with one suitable word (5 pts)


Last Wednesday, Mary went to a concert with her friend Julia. The concert- hall was on the
other side of the town and so they decided to (1) ... home early. They caught the
bus and arrived long (2) ... the concert was due to start. There was a café nearby
so they went in. Mary ordered a sandwich and coffee but Julia decided to have a hot meal.
While they were waiting to (3) ... served, Mary looked (4) ... her
handbag for the tickets to check what time the concert (5) ... begin.



To (6) ... dismay, she discovered that the tickets were not there! Then she
remembered that she (7) ... left them on the table at home. She told Julia (8)
...had happened and said she would go home to get the tickets. She promised to
be (9) ... before the concert started.


Mary rushed (10) ... of the café and went to the bus-stop to catch a bus back to
her house. Unfortunately, she had just (11) ... a bus and she (12) ...
to wait a long time for (13) ...one. She was just beginning to despair (14)


... she saw a taxi, which she signalled to stop. Giving her address to the driver,
she jumped (15) ..., and fifteen minutes later she was home. “Wait for me,” she
said and ran into the house. Mary picked (16) ... the tickets from the table and the
taxi-driver drove her straight back to the café.


Julia had just finished her meal. Together they hurried out of the café and walked quickly to the
concert-hall, (17) ... they arrived hot and (18) ... of breath. Mary
showed the tickets to the man at the door, (19) ... looked at them carefully and
then (20) ... them back. “I’m sorry,” he said. “”These are for next Wednesday.”
Question 2. Read the text and Table 1 below. Complete this text with these words
plus of where necessary (2.5 pts)


a great deal few many most twelve times
a third fewest more ninety per cent two-thirds


I read several studies about dating. In one American study, the researchers asked a
large number of college students about arranging a date. They focused on dates arranged by
women (see Table 1). (1) ……….. the students preferred hints. In a hint, for
example, the woman mentions that she has noticed something about the man or seen him
somewhere. If he talks to her, she can pay (2) ……….. attention to him and act as
if he is very interesting. Then maybe she can say that she’d like to talk to him again. These


types of hints were preferred by about (3) ……….. the students.



(6)

This may be one of the (6) ……….. reasons why students think it is hard to get a
date.


Another reason may be their different opinions about asking directly. “Asking directly”
was chosen by the (7) ……….. women. More men, almost (8)


……….. them, liked this approach. In fact, in another study I read, (9)


……….. college men said that if they were asked directly, they would say “Yes.”
An example of asking directly was: “I have some tickets for a concert. Would you like to go with
me?” In my opinion, this example may not provide reliable evidence about dating. The man may
want to go to the concert and say, “Yes,” but he may not like the woman. Is this a date? I don’t
think so. I believe that we need (10) ……….. these studies to find out if men and
women define “date” in the same way.


Table 1


If a woman is interested in going on a date with a man, the best thing for her to do is
………….


Men agree Women agree


... ask him directly 30% 2%


………. give him a hint 67% 63%


……….. wait for him to ask her 3% 35%



Question 3. Read the following passage and circle the most suitable word for each
space: (3 pts)


According to a magazine article I read recently, we (1)______ live in an age of


increasing leisure. Not only are more and more people reaching retirement age with their taste
for enjoyment and even adventure relatively (2)________ but the working week is becoming
shorter and the opportunities for leisure are becoming greater and greater all the time. Not to
mention the fact that people (3)_________ to spend less time traveling to work or may even be
working from home. What I can't understand, however, is who these people are. As far as I can
(4)________ the whole thing is another one of (5)________ journalistic fictions. I admit that
there are a lot of retired people (6)_______ but I am not sure that all of them are dashing about
learning hang- gliding or sailing single-handed (7)_________ the world. My own parents seem
to (8)_______ most of their time gazing at the television. And as for the shorter working week, I
wish someone (9)________ remind my company about it. I seem to be working longer and
longer hours all the time. The little leisure time I have is eaten into by sitting in the traffic jams or
waiting for trains to (10)_______ up at rain-swept platforms. I haven't noticed any dramatic
improvements in my (11)_________ either, but perhaps I just have to wait until I get my
(12)__________ .


1. A. presently B. at the moment C. now D. at this time
2. A. present B. survived C. free D. intact
3. A. use B. tend C. have D. demand
4. A. concern B. imagine C. expect D. tell
5. A. the B. those C. these D. some


6. A. in our days B. in these times C. nowadays D. now and again
7. A. round B. over C. through D. into



(7)

9. A. would B. to C. had D. might


10.A. keep B. line C. show D. set
11. A. cost of living B. lifestyle C. lifeline D. livelihood
12. A. pension B. retirement C. insurance D. salary


Question 4. You are going to read a magazine article about pollution of the atmosphere.
Choose the most suitable heading from the list (A-H) for each part (1-6) of the article.
There is one extra heading which you do not need to use. There is an example for you
(1.5 pts)


A. Before ozone existed
B. Repair gets slower
C. People ignore warnings
D. Ozone hole a certainty


E. The future is our responsibility
F. The function of the ozone layer
G. Delay reactions


H. Humans to blame
Strange results


In September 1982, Dr. Joe Farman, a British scientist working in the Antarctic, found that a
dramatic change had taken place in the atmosphere above his research station on the ice
continent. His instrument, set up to measure the amounts of a chemical called ozone in the
atmosphere, seemed to go wild. Over just a few days they recorded that half the ozone had
disappeared.


0 D


He couldn’t believe his eyes, so he came back to Britain to get a new instrument to check his


findings. But when he returned the following year at the same time, the same thing


happened. He had discovered a hole in the ozone layer- an invisible shield in the upper
atmosphere- that turned out to extend over an area of the sky as wide as the United States
and as deep as Mount Everest is high. When he published his findings in scientific journals,
they caused a sensation. Scientists blamed pollution for causing the ozone hole.


1


The ozone layer is between 15 and 40 kilometres up in the atmosphere, higher than most
aero planes fly. This region contains most of the atmosphere’s ozone, which is a special form
of the gas oxygen.. Ozone has the unique ability to stop certain dangerous invisible rays from
the sun from reaching the Earth’s surface- rather like a pair of sunglasses filters out bright
sunlight. These rays are known as ultra-violet radiation. This damages living cells, causing
sunburn and more serious diseases. The ozone layer is vital to life on the surface of the
Earth.


2



(8)

3


But now humans are damaging the ozone layer for the first time. In the past ten years,
scientists have discovered that some man-made gases, used in everything from refrigerators
and aerosols to fire extinguishers, and floating up into the ozone layer and destroying the
ozone. The most common of these gases are called chlorofluorocarbons (CFCs).


4


The damage is worst over Antarctica, and near the North Pole, where scientists have seen
small holes appear for a short time each spring since 1989. So far, these holes have healed


up again within a few weeks by natural processes in the atmosphere that create more ozone.
But each year, it seems to take longer for the healing to be completed. Also, all round the
planet, there now seems to be less ozone in the ozone layer than even a few years ago.
5


The first new international law to stop people making or using CFCs was the Montreal
Protocol, agreed by most of the world’s governments in 1987, Since then, there have been
new controls on other chemicals that destroy ozone. The problem is that it takes roughly
eight years for CFCs, which are released when an old fridge is broken up, to reach the ozone
layer. That is why, despite all the cuts, ozone holes were deeper than ever around both the
North and South Poles in 1993. Amounts of CFCs in the atmosphere will continue to rise for
anther five years, say scientists.


6


Every year, the atmosphere will attempt to repair damage to the ozone layer caused by our
pollution. But we are stretching its capacity to recover to the limit. If we stop using all
ozone-destroying chemicals within the next five years, it is likely to be at least the middle of the
21st century before the ozone hole stops forming over Antarctica each year. And, if we are to


survive, we all have to face the problem now.
SECTION FOUR: WRITING (12 pts.)


Question 1. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly
the same as the sentence printed before it (4 pts.)


EXAMPLE: I expect that he will get there by lunchtime.
ANSWER : I expect him to get there by lunchtime.


1. I had only just put the phone down when the boss rang back.


Hardly ………


2. While I strongly disapprove of your behaviour, I will help you this time.
Despite my ………
3. My mother was the most warm-hearted person I’ve ever known.
I’ve ………



(9)

By the time we sell the car, ………
7. The room wasn’t only cold, it was also very damp.


Not ………


8. They were seasoned travelers, which we hadn't expected them to be!
Contrary ………


Question 2. Make all the changes and additions necessary to produce complete
sentences from the following sets of words and phrases. Note carefully from the
example what kind of alterations need to be made. Write each sentence in the space
provided (4 pts.)


EXAMPLE : Andrea/ get along very well/ new job.


ANSWER : Andrea is getting along very well in her new job
1. Jane/ promise/ keep in touch/ us/ Australia//


……….


2. My brother/ work at a bank/ for the time being/ later/ try to find/ job/ airport.//
……….



3. They/ advantage/ hospitality/ stay/ whole week/ without/ pay//
……….
4. I/ be used/ get up early/ don’t mind/ leave/ 5 o’clock/ morning//


...
5. He/ used to/ go hunting/ forests/ younger//


……….
6. She/ furious/ he/ take/ notice/ her//


...
7. castle/ date/ 9th century


...
Sheep/outnumber/ people/ New Zealand/ twenty to one//.


...


Question 3. As a part of a new series, an educational magazine has invited readers to
write articles called How and why I started learning English. Write an article of 150-200
words based on your own experience (4pts.)



(10)

………
………
………
………
………
………
………
………


………
………
………
………


ĐÁP ÁN
SECTION ONE. LISTENING (4 điểm)


Question 1. (2 điểm) Mỗi từ chọn đúng được 0,25 đ


Event/ Activity Day Time Accept? (Tick (√)
Jake and Paula Movie (1) Wednesday (2) 9 pm ….. X ……
Lucy and Chris (3) Jazz (4) Thursday (5) 8:30 (6) √
Rich and Ed (7) baseball ….. Saturday ….. (8) 2pm …. √ ….
Question 2. (2điểm). Mỗi câu chọn đúng được 0,25 điểm


c. do not know each other
c. very healthy


5. ỵ Music ỵOther yoga
6. ỵ Fish ỵ Vegetables
7. ỵ Sometimes


9. ỵ 9:00-10:30


SECTION TWO. GRAMMAR AND VOCABULARY (12 đ)
Question 1. 5 điểm. Mỗi câu chọn đúng được 0, 25 đ
1. D. can’t



(11)

9. A. Had I known


10. D. species
11. A. in spite of
12. C. that I was born
13. B. appointed
14. C. Both
15. B. apologize
16. A. Arabic
17. A. If so
18. A. would
19. D. lay
20. D. fine


Question 2. 2,5 điểm. Mỗi động từ chia đúng được 0,25 đ
1. is ... happening


2. have been
3. be experiencing
4. had


5. believe


6. have …. been changing/ have been …. changing
7. have created


8. lets
9. holds


10. Will … keep


Question 3. 2 điểm. Mỗi câu sửa đúng được 0,25đ


1. One of boys → One of the boys


2. Most them stayed → Most of them
3. with injured boy → with the injured boy


4. while two the older boys left → two of the older boys
5. this two boys didn’t know → these two boys


6. back with his friends → their friends


7. each boys had brought some water → each boy/ each of the boys
8. all them managed to survive → all of them/ they all



(12)

4. ambitious 9. particularly
5. management 10. reasonable
SECTION THREE: READING : 12 điểm


Question 1. 5 điểm. Mỗi từ điền đúng được 0,25 đ
1. leave


2. before
3. be/ get


4. in/ inside/ through
5. would


6. her/ Mary’s/ their
7. had


8. what


9. back
10. out
11. missed
12. had
13. another
14. when
15. in/ inside
16. up


17. where/ so
18. out/ short
19. who


20. gave/ handed/ passed


Question 2. 2,5 điểm. Mỗi câu đúng được 0,25 đ
1. Most of


2. a great deal of (or more)
3. two-thirds of


4. twelve times
5. few


6. many
7. fewest
8. a third of


9. ninety per cent of



10. more of ( or a great deal of)



(13)

1 C now 2. D intact 3. B tend 4. D tell
5. B those 6. C nowadays 7. A round 8. D spend
9. A would 10. C show 11. B lifestyle 12. A pension
Question 4. 1,5 điểm. Mỗi câu đúng được 0,25 điểm


1. F
2. A
3. H
4. B
5. G
6. E


SECTION FOUR: WRITING (12 điểm )


Question I. 4 điểm. Mỗi câu đúng được 0,5 đ


1. Hardly had I put the phone down when the boss rang back.


2. Despite my strong disapproval of your behaviour, I will help you this time.
3. I’ve never known a more warm-hearted person than my mother (was).
4. She has no intention of giving up her hobby.


5. Nick admitted to one of the detectives that he had taken the cashbox.
6. By the time we sell the car, we will have spent $ 300 on repairs.
7. Not only was the room cold, but it was also very damp.


8. Contrary to what we had expected ( them to be) / our expectation, they were seasoned
travellers



Question 2. 4 điểm. Mỗi câu đúng được 0,5 đ. Câu đề nghị:
1. Jane promised to keep in touch with us while she was in Australia.


2. My brother is working at a bank for the time being, but later he’ll try to find another job at an
airport.Suggested answer.


3. They took advantages of my/ our hospitality and stayed a/ the whole week without paying.
4. I’m used to getting up early so I don’t mind leaving at 5 o’clock in the morning.


5. He used to go hunting in (the) forests when he was younger.
6. She was furious because he took no notice of her.


7. The/ that/ this castle dates back to/ from the 9th century.


8. Sheep outnumber people in New Zealand by twenty to one.
Question 3. 4 điểm.


Tổ chấm thống nhất điểm thành phần của bài luận theo những điểm đề nghị sau:


 Organization (Bố cục bài luận rõ ràng, đầy đủ 3 phần: mở bài, thân bài, kết luận) (0,5đ)
 Discourse (Thể hiện khả năng viết mạch lạc, chặt chẽ; nối kết câu, chuyển mạch tốt)



(14)

 Sentence structure (morphology, vocabulary, spelling): Cấu trúc câu, ngữ pháp, từ vựng;
câu linh hoạt (đơn, phức..) (1đ)


 Ideas (Ý hay, phong phú, biểu đạt nội dung liên quan chặt chẽ với chủ đề của đề
thi) (1đ)


 Length (Đảm bảo đủ số lượng từ qui định: không quá dài hoặc quá ngắn. (0,5đ)


Tổng cộng: 40 điểm/2= 20 điểm


2. Đề số 2



I. Complete each sentence so that it means the same as the previous one. (15 marks)
1 “How long have you been learning English?” the teacher asked me.


The teacher asked me how ...
2 My sister goes to bed later than my brother.


My brother ...
3 Judy started working with us eight years ago.


Judy has ...
4 The film wasn’t very interesting, but I’d like to see it again.


Although ...
5 It must be difficult to learn Chinese.


It can’t ...
6 They’ll take the tourists on a sightseeing tour.


The tourists ...
7 Pollution is killing many animals.


Many animals ...
8 “I’m going to call the police,” Tom said to me.


Tom told ...
9 I think you should take more exercise.



If I ...
10 I’d like to travel round the world but I don’t have enough money.
If I ...
11 He went back home in order to get his jacket.


He went back home so...
12 It won’t be necessary for people to learn to write.


People won’t ...
13 I plan to finish the book before the end of the week.


By the end ...
14 Somebody does Holly’s homework for her.



(15)

If I ...
II. Complete the sentences with the correct answer. (15 marks)
1. She hasn’t got a car, ...?


A does she B has she C hasn’t she


2. I offered ... her, but she wanted to try on her own.
A to help B help C helping


3 She’s been waiting ... five o’clock.
A since B for C from
4. Did you enjoy ... at the party?
A you B yourself C by yourself
5. The wreck ... a week ago.



A was discovered B was discovering C has been discovered
6. She had ... beautiful voice!


A such B so C such a
7. I can hear someone ... .


A to scream B screams C screaming
8. He ... in Canada when he was a child.


A used to live B has been living C was living
9. She ... me where she was going.


A told B told to C said


10. They didn’t allow us ... out in the evening.
A going B to go C go


11. You ... so much junk food.


A shouldn’t eat B can’t be eating C had better eat
12. The fourth time I tried I ... break the record.


A could B am able to C managed to
13. If you ... me I wouldn’t have gone there.


A have warned B had warned C would have warned


14. She ... me, because she was there too and she was wearing her glasses.
A can’t have seen B couldn’t have seen C must have seen



15. You ... her that question — it was rude!


A shouldn’t have asked B mustn’t have asked C couldn’t have asked
III. Put the verbs in brackets in the correct tense. (10 marks)


1. I knew he ... (cry) when I saw him because his eyes were red.



(16)

4. They ... (live) in the same house since they were born.


5. The film ... (already/start) when we arrived at the cinema, so we missed the
beginning.


6. Come on! We ... (be) late for school.


7. This time tomorrow I ... (watch) my favourite programme on TV.
8. He usually ... (spend) most of the day talking on the phone.
9. In thirty years’ time people ... (live) underwater.


10. If you ... (give) me your number, I would have called you.
C. VOCABULARY


I. Complete the sentences with the correct form of the word. (10 marks)


1. ..., we didn’t have time to go sightseeing. FORTUNE
2. She’s still ...; she’s been looking for a job for ages. EMPLOY
3. When he saw the wreck he knew he had made an incredible... . DISCOVER
4. Musical ... was provided in the evening. ENTERTAIN
5. The mystery is still ...; nobody knows exactly what happened. EXPLAIN
6. He might come, but it is highly ... that he will bring his girlfriend. LIKELY
7. Don’t touch that mushroom! I think it is ………. POISON



8. We ... go away at weekends, but we’re usually at home. OCCASION
9. There has been a lot of ... recently about pollution of the sea. DISCUSS
10. He is very ... of the young journalist. SUSPICION
II. Complete the sentences with one word. (15 marks)


1. Turtles don’t have babies; they l... eggs.


2. The scuba divers are e... a shipwreck near those rocks.
3. She never loses her t...; she keeps calm whatever happens.
4. Stop m... about and come over here to help me.


5. I can’t c... on my work when you play that music so loud.
6. This problem is too c... — I can’t solve it.


7. I love your new earrings. When did you have your ears p...?
8. Ricky Martin isn’t just a good singer, but also a t... actor.
9. This chair is very u...; it’s given me a bad back.


10. They’re t... an exam at school tomorrow.


11. Don’t believe him! He’s only p... to be in trouble.


12. Someone has s... fire to the computer lab! Call the fire brigade!
13. Unicorns never existed; they’re just m... creatures.


14. Don’t tell anyone else about this; it’s a s... between you and me.
15. I need to take some t... off work to relax a little.



(17)

Do they rhyme or not? If they rhyme write R in front of the number blank. If not, write N


on the space provided. (10 marks) e.g. _R_ night – light . _N_light – late.


___ 1 date – late
___ 2 flood – should
___ 3 feed – read
___ 4 dare – repair
___ 5 slim – seem
___ 6 carry – scary
___ 7 rich – reach
___ 8 drown – brown
___ 9 wave – five
___ 10 keep – tip
___ 11 card – hard
___ 12 sail – fail
___13 pass – splash
___ 14 dirt – skirt
___15 lay – bay
___16 tide – hide
___17 shoot – put
___18 tip – keep
___19 pool – pull
___20 steer – clear
E. READING (20 ms)


Read this magazine article and do the exercises that follow.
THE FUTURE OF COMPUTERS


1 It is becoming more and more difficult to imagine what our life would be like without
computers. They have become essential everywhere: air travel depends on them, the



publication of books and magazines depends on them, most communication systems cannot
function without them. Computer chips even control your fridge, ___________________ (A).
2 Computers can already recognize people’s voices, fingerprints and even eyes. They can
make calculations a million times faster than the human brain. They can store vast amounts of
information and “remember” it within seconds. They can read out texts for people with eyesight
problems. _____________________ (B) They can produce films, music and artwork. They can
play chess and defeat human chess champions.


3 Still, computers are not able to think creatively and cannot feel. They depend on human
programmers and, although they can evaluate information according to logical rules, these rules
have to be programmed into them. No computer is capable of having an original thought,


______________________________ (C).



(18)

people the opportunity to use computers to do more and more of the jobs that only humans can
do at present and might mean an easier life for all of us. On the other hand, it is highly likely
that by then, ___________________________ (D). The machines of the future will be able to
think and feel just as humans do: they will be able to feel happy or sad and to express their
thoughts and feelings whenever they want to.


5 People will be able to scan their brains into computers so that the machines of the future
______________________ (E) but not human bodies. And it is possible that they will feel the
need for a body and, as a result, become sad and depressed. There is no knowing what they
might choose to do then, but we can only hope it will be for the best.


I. Match these headings with the paragraphs of the article: (10 marks)
a Computers in the future


b Worries about the future



c What computers can already do
d Computers are everywhere
e What computers cannot do yet


II. Now put each of these phrases in the right place in the article. (10 marks)
1 but most human beings make millions of such thoughts in their lifetime.


2 They can talk.


3 will actually have human brains,


4 computers will have become fully conscious.
5 television, microwave oven, lift and air conditioner.
F WRITING (65 marks)


1. Write a short article for a magazine about the future of Earth. Use these notes to help
you:


1 the situation now – pollution; animals in danger; global warming
2 what life on Earth will be like in 100 years’ time if we go on like this
3 what we should do


Write about 100 words. (25 ms)


...
2. Where were you five years ago?


Where do you think you will be in five years? Write about 300 words (40 ms)
...



THE END

3. Đề số 3



B/-Lexico and grammar (7.0ms)
Part 1 (2ms)



(19)

1. I went shopping for buying some fruits this morning.
A B C D
2. Why didn’t you came to my party last night?


A B C D
3. When did you last went to the theatre?


A B C D


4. I often listen to classical music while I do my homework.
A B C D
5. My brother prefers to go to concerts at weekends.
A B C D


6. Much superstitions and symbols are connected with Halloween.
A B C D


7. Furniture makers use glue to hold joints together and sometimes to reinforce it
A B C


8. Sheep have been domesticated for over 5,000 years ago.


A B C D
9. The hard, out surface of the tooth is called enamel.



A B C D


10. Liquids take the shape of any container which in they are placed.


A B C D
Part 2 (2ms)


These are incomplete sentences. Choose A, B, C or D as your best choice to complete each
sentence and then identify your answer by circling letter A, B, C or D.


1. In addition to their homes, the Pomo Indians or California built dance houses --- religious
ceremonies.


A. of B. for C. in which D. were for


2. The wood of many pine species makes excellent pulp --- manufacture of paper.
A. in B. to C. for the D. the


3. The photos of the American Civil War made by Matthew Brady and his assistants rank
--- finest war pictures of all time.


A. the B. in the C. between the D. among the


4. Albert Einstein’s contributions to scientific theory were --- those of Galileo and Newton.
A. important than B. more important


C. the most important D. as important as


5. Apart from Pluto, the outer planets --- the inner planets and are made mainly of


lighter materials such as hydrogen and helium.



(20)

C. larger than D. are larger


6. --- our economic achievements, we are still a long way from being an “Asian Dragon”.
A. In spite B. Though C. Despite D. Although.


7. When our country --- a full member of ASEAN, it will gain an important status in the
whole world.


A. become B. will become C. becomes D. became.


8. The new work of Japanese scientists on AIDS has been --- as a major breakthrough.
A. called B. saluted C. hailed D. greeted


9. They can’t --- their son’s rudeness any longer.
A. release B. ignore C. torment D. suffer.
10. The Russians have --- in controlling urban growth.
A. managed B. attempted C. succeeded D. achieved
Part 3 (1m)


Use the right preposition


1. Stop wasting time! Get to my office ………... the double.
2. I met him at the party and he asked ………… you.
3. My mother never gives anyone a tip ……….. principle.
4. He gets up ……….. five.


5. Not until the office phoned me did I find out …………. the meeting.
1. --- 2.--- 3.--- 4.--- 5.---


Part 4 (2ms)


Fill in each of the following spaces with the correct form of one of the verbs provided. Use each
verb only once.


do finish cause have start say


meet use fail speak occur listen
make result identify succeed


A student learning English occasionally (1).. the following problems when he (2)... ………
to talks or lectures. It is difficult to decide where on word (3) ... and the next one (4)


... …. .In speech, many sounds (5) .... a student difficulty and he (6) ………... to
identify them. Some words in English, which (7) …………. very commonly, (8) ... ……
a weak form. An overseas student (9) ……… them with difficulty. In addition, many


students sometimes (10) ……… not hear the unstressed syllable in a word. This problem
never arises in print.


1. ……… 2………. 3. ……… 4. ………
5. ……… 6………. 7 ……… 8 ………
9. ……… 10. ……….



(21)

Read the passage about Education in the future . Then decide whether the following statements
are true (T) or false (F) according to the information in the passage.


EDUCATION IN THE FUTURE


Education is another area of social life in which information technology is changing the way we


communicate. Today’s college students may not simply sit in a lecture or a library to learn about
their field. Through their computers and the wonders of virtual reality they can participate in
lifelike simulated experiences. Consider the following scenario of the future of education made
possible through developments in information technology.


For children over the age of 10, daily attendance at schools is not compulsory.


Some of the older children attend school only once or twice weekly to get tutorial support or
instruction from a teacher. For the most part, pupils are encouraged to work online from home.
Students must complete a minimum number of study hours per year; however, they may make
up these hours by studying at home at times that suit their family schedule. They can log on
early or late in the day and even join live classes in other countries. In order to ensure that each
student is learning adequately, computer software will automatically monitor the number of
hours a week each student studies on-line as well as that students’ learning materials and
assessment activities. Reports will be available for parents and teachers. The software can then
identify the best learning activities and conditions for each individual student and generate
similar activities. It can also identify areas of weak achievement and produce special programs
adjusted to the student’s needs.


1. If students are under 10, they won’t have to go to school on a daily basis.
2. Sometimes students go to school to pay their tuition fees.


3. There are some requirements about the learning hours that students must complete in a
year.


4. There is no way to find out whether students are learning adequately.
5. Students can be provided with learning programs that best suit them.
Part 2 (2ms)


Read the following passage carefully and then choose the best option to fit each space.


Identify your choice by circling letter A, B, C or D.


The Alexandra Palace in the north London was built with private funds as a “People’s Palace”.
Serviced by its own station, it was opened in 1873 and was extremely well (1) ……... until, two
weeks after its opening, it burnt down. It was (2)………. by a slightly larger building which
opened in 1875 and featured, (3)……….. other things, a splendid organ and the Great
Hall, which was the size of a football pitch . Despite the extraordinarily wide range of events
(4)………. there – from dog shows to great concerts and banquets, from elephant displays
to bicycle matches – it always (5)……… at a loss and by 1877 much of the park around it
had been sold to speculative builders, (6) ………only about half of the original land.
In 1900, a committee was appointed, whose principal duty was to (7)………. the Palace and
park “for the free use of the people forever”. There were, however, (8) ………..to charge
for entry so that the substantial costs could be covered.



(22)

5. A. conducted B. acted C. operated D. maintained
6. A. letting B. remaining C. leaving D. upholding
7. A. run B. handle C. lead D. overlook
8. A. powers B. terms C. allowances D. authorities
D/- Writing (6.5ms)


Part 1 (1.5ms)


Rewrite each sentence, starting as shown, so that the meaning stays the same.
1. If I had realized what would happen, I wouldn’t have accepted the job.
- Had ………...


………
2. Harry broke his leg, and also injured his shoulder.


- Not only ………...


………
3. Because of the rough sea, the ferry couldn’t sail.


- The rough sea ………...
……….
Part 2 ( 2.0ms ).


Make all the changes and additions necessary to produce, from the following eight sets of
words or phrases, eight sentences which together make a letter. Write each sentence in the
space provided.


27 Poets Road
Cambridge


5 December 1989
The Personnel Officer


Cantab Export Ltd
1 Hill Street
Cambridge
CB1 2EU
Dear Sir,


I write / reply / your advertisement / yesterday’s Evening Guardian.
a) ………
………..


In it you say / you look / secretary / good typing skills who be fluent / French / English.
b) ………




(23)

………...
At / end / course I pass all / exam / good marks.


d) ………
………..
Before I start it / I spend / year / France / living / French family.


e) ……….
………
While I be there / I learn / speak French fluently.


f)………
………..


I be very grateful / you send me more information about / job / application form.
g)………


……….
I look forward / hear / you .


h) ……….


Yours faithfully,
Janet Waters
Part 3 (3ms)


Write a composition (250 words) about the topic:
“A traffic accident you have witnessed”


...


The end
ĐÁP ÁN
A/-Listening


Section 1 (1,25ms)
1. No.


2. Supermarkets are full of women giving up their lunch hour to do the family shopping.
3. women driver, sexy secretaries and mother- in-law


4. By altering the job description the films can avoid obeying the law on equal pay.
5. Magazines, TV, film and advertising portray women as sex objects, not people.
- 0.25m / each.


Section 2 ( 1.25m).


Subject Year 1 Year 2 Year


3 Year 4



(24)

Accounting
Secretarial


Practice
Business
Corresponde


nce
Shorthand



- 0.25m / each.


B/-Lexico and grammar
Part 1 (2,0 ms)


1/ B 2/ C 3/ C 4/ D 5/B 6/ C 7/D 8/ D 9/A 10/B.
0.20m / each.


Part 2 (2.0ms)


1/ B 2/ C 3/ D 4/ D 5/ A 6/ C 7/ C 8/ C 9/ B 10/ C
- 0.20m / each.


Part 3 (1.0m )


1/ at / on 2/ after 3/ on 4/ at 5/ about.
0.20m / each.


Part 4 (2.0ms )


1/ meets 2/ listens 3/ finishes 4/ stars 5/ cause. 6/ fails 7/ occur 8/
have 9/ identifies 10/ do.


0.20m / each.
B. Reading
Part 1 (2,0ms ).


1/ True 2/ False 3/ True 4/ False 5/ True. 0.4m / each.
Part 2 (2.0ms ).



1/ B 2/ D 3/ A 4/ C 5/ C 6/ C 7/ A 8/ A.
0.25m / each.


C. Writing .
Part 1 (1.5ms)


1/ Had I realized what would happen, I wouldn’t have accepted the job.
2/ Not only did Harry break his leg but he also injured his shoulder.
3/ The rough sea prevented (stopped) the ferry from sailing.



(25)

Part 2 (2.0ms).


a/ I am writing in reply to your advertisement in yesterday’s ‘Everning Guardian’.


b/ In it you say (said) (that) you are ( were) looking for a secretary with good typing skills who
must be (is) fluent in French and English.


c/ I have just completed the (a) two- year bilingual secretarial course at my local college.
d/ At the end of the ( my) course I passed the exams (all my exams) with good marks.
e/ Before I started It I (had) spent a (one) year in France living with a French family.
f/ While I was there I learned (how) to speak French fluently.


g/ I will (would) be grateful if you’d send me (some) more information about the (this) job (and)
the application form.


h/ I look forward to hearing from you.
0.25m / each.


Part 3 ( 3ms).



A composition about 250 words.


- Form: 1.25ms - content: 1.50ms - Coherence: 0.25m..
---The End---

4. Đề số 4



Section a: Grammar & Vocabulary (45 ®iĨm)
Part 1


1. I don't think you can lift that case ... I help you.


A. since B. without C. not D. unless
2. Are you going to attend Dr Baker's ... on "Brain Electronics"?


A. conference B. lecture C. meeting D. discussion
3. I cannot help ...anxious about the exam results.


A. to feel B. feel C. feeling D. felt
4. “I’d like to be in one of that ...”, Paul said.


A. teachers classes B. teacher classes
C. teacher’s class D. teacher’s classes


5. Every computer consists of a number of systems ...work together.


A. if B. although C. that D. when
6. Isaac Newton wasn’t very interested in Physics...he grew older.


A. unless B. until C. although D. because
7. Who was the first person ...the South Pole?



A. reaching B. who reaches C. reached D. to reach
8. The evening was spent ...



(26)

9. Would you mind ...your radio a little, please?


A. turning in B. turning down C. turning to D. turning out
10. I think he is ...his time looking for a job there, they are not taking any staff on at
present.


A. wasting B. losing C. spending D. missing
11. The injured ...before help came.


A. had died B. has died C. have died D. would die
12. He was made ...out all the truth by the police.


A. speak B. speaking C. spoke D. to speak
13. I cannot stand ...around ...nothing.


A. to sit / to do B. sit / doing C. sitting / doing D. sitting / do
14. I think he knew how to do it! He made the mistake just ...purpose.


A. for B. in C. from D. on
15. The room was ...with strangers.


A. full B. complete C. crowded D. bored
16. This is Mr. White, ...invention has helped hundreds of deaf people.


A. whose B. which C. that D. whom



17. It was clear that the young couple were ...of taking charge of such a big restaurant.
A. able B. reliable C. capable D. responsible
18. I would appreciate it ...what I have told you a secret.


A. you can keep B. that you kept C. you will keep D. if you kept
19. There was an accident on the motorway and we were ...for an hour.


A. held down B. held up C. put back D. put up
20. The number of tourists ...this year as a result of the good weather.


A. doubles B. have doubled C. has doubled D. doubled
21. ...the storm, the ship couldn’t reach its destination on time.


A. In case of B. In spite of C. Because of D. But for
22. E-mail is an effective form of communication ...many busy businesses rely.
A. on which B. on that C. which D. that
23. Florida, ...as the Sunshine State, attracts many tourists every year.


A. being known B. that is known C. known D. is known
24. Let's eat out tonight, ...?


A. shall we B. do we C. do us D. let us
25. There were very large rooms with ...in the house.


A. beautiful decorating walls B. beautiful walls decorating



(27)

26. If he weren’t too old, he would apply to the job as a war reporter.
A B C D


27. The singer which performed live on VTV3 yesterday has always been the singer I


admire most.


A B C
D


28. Our Spanish professor would like us spending more time practicing our pronunciation.
A B C D


29. We thought our cameras were the same, but his is different than the one that I bought.
A B C D
30. Even though she looks very young, she is twice older than my twenty-year-old sister.
A B C D


31. Kangaroos, that can be seen everywhere in Australia, have long tails.
A B C D
32. Linda has such many things to do that she has no time to go out .
A B C D


33. Although the quantity was small, we had supplies enough to finish the experiment.
A B C D.


34. It is difficult to get used to sleep in a tent after having a soft, comfortable bed to lie on.
A B C D
35. Not only cigarettes and too alcohol is believed to be harmful to one's health.


A B C D
Part III:


36. It has become ... difficult to find a job
nowadays.



37. The boss got angry as her work result was
...


38. Tom was so tired that he fell ... at his


desk. 39. For the rest of his life, the man lived in
great ...


40. Pablo Picasso was a very ...
artist.


41. Have you spent all your ... on the
games?


42. More and more women know how to ...
themselves.


43. Her ... include swimming and
reading.



(28)

44. She is a highly- ...


woman.


45. They will go to ... out in commemoration of their
marriage.


Section B: reading (25 ®iĨm)
Part 1



The first pictures of Mars taken by the Viking spacecraft show that there may once have
been (46) ... the planet. Mars seems red from Earth and in fact (47) .... . The probable reason
(48) ... this is that it is apparently covered with iron ore oxide, (49) ...means that there must
be oxygen there. Viking also carried with it a machine to collect samples of the soil. The
samples contain oxygen and there is no doubt, (50) ..., that nitrogen, a gas which is (51)
...essential to life as oxygen, also exists in the Martian atmosphere. One of the most


remarkable discoveries is that (52) ... that the oxygen is being turned into carbon dioxide. The
latest theories about this have interested scientists to (53) ...extent that (54) ... of them
have begun experiments in the American desert to see if Earth soils will behave in the same
way (55) ... ones.


46. A. the life in B. the life on C. life in D. life on
47. A. there is B. it is C. it's D. its
48. A. of B. to C. why D. for


49. A. which B. what C. that D. it
50. A. too B. however C. either D. neither
51. A. like B. similar C. as D. so


52. A. there is evidence B. it is evidence
C. there are evidences D. they are evidences


53. A. a so great B. a such C. so much D. such an
54. A. a big lot B. a great deal C. a number D. an amount
55. A. like the Martian B. as the Martian


C. as the Martian's D. like the Martian's
Part II



In 1877, George Eastman, who worked in a bank in Rochester, wanted to take


photographs on holiday. However, he was very disappointed to discover that the only cameras
available (56)... very large and heavy, and required the use of complicated equipment.
Eastman realized that many other people were keen to take photographs but were
prevented from (57) ... so. What was needed was a simple, hand-held camera, and
so, in (58) ... spare time, he began to experiment.


After a (59) ... deal of work he was ready to open a factory and succeeded in
producing his first camera in 1888. It was a small rectangular box and inside was a roll of
special paper. This paper was sensitive (60) ... light and replaced the heavy pieces of
glass that had been used before. When the roll was finished, the camera had to (61)



(29)

the paper roll. This could be removed by the photographer and taken to a local center for (63)
...


The new camera was an instant success and within a (64) ... years Eastman
was very rich. But he was a generous man and during his lifetime, he gave away millions of
dollars to support a number (65) ... educational institutions.


Part III. (5 điểm) Em hãy đọc đoạn văn sau rồi chọn một đáp án đúng cho mỗi câu hỏi
phía dới bằng cách khoanh tròn chữ cái A, B, C hoặc D.


Walt Whitman, born in New York in 1819, was one of America’s unusual literary figures.
An individualist, he rambled through the country seeing people and places, and making them
his own. His experiences in earning a living were varied: at times he was a printer, a teacher, a
carpenter, a nurse and a newspaper editor. He was a big-hearted man, open and accepting. He
spent a lot of his time caring for the wounded during the Civil War. Though he lived in the city,
he often spent time in the country, developing his strong sense of nature, which carried through


his poems. In 1855, he collected the verses he had written, and published them in one thin
volume, “Leaves of Grass”, a book which he revised and was generally ignored by other poets,
probably because his verse forms were not traditional. He had felt that it was necessary to
achieve a new poetic form in order to communicate his views. His reputation didn’t grow until
after his death, and it reached a high point in the 1920s. Since then, Whitman’s style has
greatly influenced modern poets.


66. The best title for this passage is ……...


A. Leaves of Grass B. A Country Man
C. Walt Whitman D. A New Form of Poetry
67. Whitman’s big-heartedness is shown by his ………...


A. visiting the country B. being an individualist
C. rewriting “Leaves of Grass” D. caring for the wounded


68. It can be understood from the passage that during Whitman’s lifetime, probably other
poets ……..


A. accepted him B. praised him
C. laughed at him D. communicated with him
69. Probably, Whitman was ignored because he ………


A. wrote a new form B. walked through the countryside
C. published his poems D. rewrote his book


70. The word “rambled” in line 2 is most similar to the meaning of ………


A. stopped briefly B. walked slowly C. travelled quickly D. marched excitedly
Section C: Writing (30 ®iĨm)



Part I


71. A / where / a / laboratory / carried / experiments / are / is / place / out.
A. A place where are carried out experiments is a laboratory.



(30)

72. Darwin, / theory of evolution / was / scientists / among / made / famous, / him / the /
greatest / whose.


A. Darwin, whose theory of evolution was among the greatest, made him famous scientists.
B. Darwin, whose theory of evolution has made him famous, was among the greatest scientists.
C. Darwin, whose theory of evolution made him famous, was among the greatest scientists.
D. Darwin, made him famous whose theory of evolution, was among the greatest scientists.
73. the / are / easier / is / it / learn / the / to / you / younger.


A. The younger it is to learn, the easier you are.
B. The younger, the easier it is you are to learn.
C. The younger to learn, the easier you are it is.
D. The younger you are, the easier it is to learn.


74. I / on / the / both / was / and / long / which / boring / couldn’t / lecture / biology / understand.
A. I couldn’t understand on the biology lecture which was both long and boring.


B. I couldn’t understand which was both the long and boring lecture on biology.
C. I couldn’t understand which lecture on biology was both the long and boring.
D. I couldn’t understand the lecture on biology which was both long and boring.
75. the / a / in / of / in / has / years / changes / number / system /Vietnam / education
/undergone/ recent.


A. The recent Vietnam in education system has undergone a number of years in changes.


B. The undergone education system in Vietnam has recent changes in a number of Vietnam.
C. The education system in Vietnam has undergone a number of changes in recent years.
D. The number of recent years in a system has undergone education changes in Vietnam.
76. vehicles / the / morning / at / streets / crowded / the / in / are / 7.30 / with.


A. The streets are crowded at 7.30 in the morning with vehicles.
B. The streets are crowded at 7.30 with vehicles in the morning.
C. The streets are crowded with vehicles at 7.30 in the morning.
D. The streets are crowded at vehicles at 7.30 in the morning.


77. they / rather / stay / home/ go/ see / film / would / that / at / to / than.
A. They’d rather to stay at home than to go to that film.


B. They’d rather stay at home than go to see film.


C. They’d rather stay at home than going to see that film.
D. They’d rather stay at home than go to see that film.


78. Susan / better / say/ “sorry”/ Peter/ late / party / had / for / to / coming / to / the/ her.
A. Susan had better say “sorry” to Peter for her late to the party.



(31)

79. no matter / door / the / hard / tried, / open / how / I / I / not / could.
A. No matter how hard I tried, I couldn’t open the door.


B. No matter how I tried hard, I couldn’t open the door.
C. No matter the hard I tried, I couldn’t open the door.
D. No matter very hard I tried, I couldn’t open the door.


80. English / widely / entertainment / is / in / the / used / language / most.
A. English entertainment in the most widely used is language.



B. English is the most widely used language in entertainment.
C. English is used in the most widely entertainment language.
D. English language is in the most widely used entertainment.
Part II


81. Working so much will make you tired.


If you ...
82. People think Columbus found America before others.


America ...
83. “Shall we go to the theatre tonight?” said one of the boys.


One of the boys ...
84. They kept his passport so that he couldn't leave the country.


They prevented...
85. I don’t have enough money with me now; otherwise I will buy that coat.


If I ...
86. I’m sure he didn’t do it by himself.


He...
87. She thought it was too difficult for her to finish her work by lunchtime.


She found...
88. We couldn’t go out because the weather was so cold.


It was ...


89. I haven't seen Anne for years.


It's years...
90. I only realized what I had missed when they told me about it later.


Only when ...
Part III


91. She / look / frighten / when / hear / the / terrify / news / last night.


...
92. She / not mind / wash / dishes/ but / she / bored / cook / dinner.



(32)

93. Bill Gates / name / famous / software engineers / one / richest men / in / world.


...
.


94. I / going / watch / “The Wheel of Fortune” / VTV3 / which / on/ 12 p.m.


...
.


95. 1918 / Hemingway / work / driver / the Italian front / where / bad / wounded.


...
.


96. Psychiatrists / try / stop / people / smoke / but / they / not /successful.



...
.


97. My brother / sometimes / forget / turn off / stove / when / finish / cook.


...
.


98. Unless / save / water / we / have to / suffer / water shortage.


...
....


99. It / the English article / phrasal verb / that / puzzle / I / most.


...
.


100. Provide / your handwriting / legible / your answers / accept /.


...
.


– The end –
Section a: (45 điểm)


Part I:


1. D 2.B 3.C 4.D 5.C 6.B 7.D 8.C 9. B 10.A
11.A 12.D 13.C 14.D 15.C 16.A 17. C 18.D 19.B 20.C


21.C 22.A 23.C 24.A 25.C


Part II:


26.C 27.A 28.B 29.C 30.C 31.A 32.A 33.C 34.B 35.A
Part III:



(33)

Part I


46.D 47. B 48.D 49.A 50.C 51.C 52.A 53.D 54.C 55.B
Part II


56. were 57. doing 58. his 59. great / good 60. to 61.
be 62. for 63. developing 64. few 65. of


Part III


66. C 67. D 68. C 69. A 70. C
Section C: writing (30 ®iĨm)


Part I:


71.D 72.C 73.D 74.D 75.C 76.C 77.D 78.B 79.A 80.B
Part II:


81. If you work so much, you will be/feel/get tired.


82. America is thought to have been found by Columbus before others.
83. One of the boys suggested going to the theatre that night.



84. They prevented him from leaving the country by keeping his passport.
85. If I had enough money with me now, I would buy that coat.


86. He can’t have done it by himself.


87. She found it difficult to finish her work by lunchtime.
88. It was such cold weather that we couldn’t go out.


89. It’s years since I last saw Anne/ I saw Anne for the last time.


90. Only when they told me about it later did I realize what I had missed.
Part III:


91. She looked frightened when she heard the terrifying news last night.
92. She doesn’t mind washing the dishes but she is bored with cooking dinner.


93. Bill Gates, whose name is famous among the software engineers, is one of the richest men
in the world.


94. I’m going to watch “The Wheel of Fortune” on VTV 3, which will be on at 12 p.m.


95. In 1918, Hemingway worked as a driver on the Italian front, where he was badly wounded.
96. Psychiatrists have tried/ been trying to stop people from smoking but they haven’t been
(very) successful.


97. My brother sometimes forgets to turn off the stove when he finishes cooking.
98. Unless we save water, we will have to suffer from water shortage.


99. It’s the English articles and phrasal verbs that puzzle me most.



100. Provided / providing (that) your handwriting is legible, your answers will be accepted.
-The end-


5. Đề số 5




(34)

Question 1: Choose the word that has the underlined part pronounced differently from
the others:


1. A. fond B. off C. follow D. honey
2. A. there B. appear C. wear D. prepare
3. A. though B. enough C. cough D. rough
4. A. storage B. encourage C. garage D. shortage
5. A. fat B. any C. land D. band
Question 2: Choose the word whose the main stress is placed differently from the
others:


6. A. evaporate B. consulate C. contemplate D. coordinate
7. A. interrupt B. interview C. intervene D. interstellar
8. A. continent B. continue C. contention D. contain
9. A. overweight B. overdevelop C. overnight D. overhead
10. A. demonstration B. vegetation C. generation D. attraction
Section two: Grammar and vocabulary


Question 1: Circle the letter of the best answers:
1. Don't be silly! That ________ possibly be Madonna!


A. mustn't B. shouldn't C. won't D. can't
2. No sooner had we started the picnic _______ the rain began pouring down!


A. than B. when C. that D. and


3. You really shouldn't buy that car. I know the engine is fine, but most of the bodywork has
been ____________away by rust.


A. eaten B. dissolve C. crumbled D. erases
4. Not only __________ visit Japan but they plan to stop off in the USA as well?


A. they plan to B. they must C. will they D. are they
paying


5. I'll hand over all my files to my assistant before I _________


A. am leaving B. leave C. will leave D. shall leave
6. By the time Brown's daughter graduates, ________retired.


A. he B. he has C. He'll being D. he'll have
7. _______ you try, you can never get them all right.


A. How hard B. however hard C. For as hard as D. so hard as
8. On __________he had won, he jumped for joy


A. telling B. he was told C. being told D. having told
9. ________earlier, I would have done it for you.



(35)

A. examples B. brands C. variations D. species
11. He had an excellent grade in his examination ________the fact that he hadn't worked
particularly hard.


A. in spite of B. although C. because of D. on account
of



12. It was in this house__________


A. where I was born B. in which I was born C. that I was born D. I was born
in


13. Was the man ______ by the committee accept the job?


A. appointing B. appointed C. was appointed D. to
appointed


14. I have two horses, _________ of them run very fast.


A. all B. each C. both D.
one


15. The child was told to _______for being rude to his uncle.


A. excuse B. apologize C. confess D. pardon
16. " John found it difficult to adjust to Libya."


" For one thing, __________is a difficult language to learn."


A. Arabic B. the Arabic C. the language Arabic D. Arabics
language


17. Some of you may have already completed section one __________ , you can go on to
section two.


A. if so B. if you do C. it you may D. if not
18. When I was young, everyone in the family _________gather together at home for


christmas.


A. would B. used to C. was used D. use
19. When his daughter returned after midnight for the third time, Henry decided to


_______down the laws and refused to allow her out at all.


A. set B. put C. hand D. lay
20. Now's a _________time to tell me you are going out this evening- I've spent the whole day
preparing supper for you.


A. right B. suitable C. reasonable D. fine.
Question 2: Fill in each numbered space with one suitable word.The world of dreams
Most people feel that when they dream, they (0) are carried off to another


world. (1)...the contrary, dreams are often connected (2) ... our daily
lives.



(36)

responsibilities . It is, (11) ..., a strange (12) ... of holiday because
whether we have a wonderful time or whether it turns (13) ... to be a nightmare, we
quickly forget it. Most dreams disappear forever, (14) ... you are one of those
people disciplined enough to write (15) ... down as soon as you wake up.


Question 3: Read the text below. Use the words given in capitals at the end of each line
to form a word that fits in the space in the same line


My ideal job


One thing I know is that I wouldn't like to have an occupation OCCUPY
that has anything to do with physics, (1) ... or maths; CHEMIST


I am not the (2) ... type at all. In fact at school, I was a SCIENCE
complete (3) ... in these subjects. Neither am I very FAIL
good at dealing with people, nor am I (4) ..., so jobs in AMBITION
business, administration and (5) ... don't really interest MANAGE
me either. Moreover I find it (6) ... to be surrounded by IRRITATE
a lot of people; I would much rather have a job involving creative


work or (7) ... skills of some sort. I'd like to have the ART


chance to work outdoors (8) ... and perhaps do a bit of OCCASION
travelling too. I am not (9) ... concerned


about


becoming PARTICULAR
rich but I would like to have a (10) ... income - enough REASON
to live comfortably.


Section three : Reading


Question 1: Read the following passage and answer the questions by choosing A, B, C
or D which you think is correct.


The sun today is a yellow dwarf star. It is fueled by thermonuclear reactions near its center that
convert hydrogen to helium. The sun has existed in its present state for about 4 billion, 600
million years and is thousands of times larger than the earth.


By studying other stars, astronomers can predict what of the rest of the Sun's life will be like.
About 5 billion years from now, the core of the sun will shrink and become hotter. The surface
temperature will fall. The higher temperature of the center will increase the rate of



thermonuclear reactions. The outer regions of the Sun will expand appropriately 35 million
miles, about the distance to Mercury, which is the closest planet to the Sun. The Sun will be
then a red giant star. Temperatures on the Earth will become too hot for life to exist.


Once the Sun has used up its thermonuclear energy as a red giant, it will begin to shirk. After it
shirks to the size of the Earth, it will become a white dwarf star. The Sun may throw off huge
amounts of gases in violent eruptions called nova explosion as it changes from a red giant to a
white dwarf.


After billions of years as a white dwarf, the Sun will have lost its heat. Such a star is called a
black dwarf. After the Sun has become a black dwarf, the Earth will be dark and cold. If any
atmosphere remains there, it will have frozen onto the Earth's surface.



(37)

A. to alert people to the dangers of posed by the sun.
B. To discuss conditions on Earth in the far future.
C. To present a theory about the red giant stars.
D. To describe changes that the Sun will go through.
2. It can be inferred from the passage that the Sun


A. It approximately haftway through its life as a yellow dwarf.
B. has been in existence for 10 billion years.


C. is rapidly changing in size and brightness.


D. will continue as a yellow dwarf for another 10 billion years.


3. What will probably be the first stage of change as the Sun becomes a red giant?
A. Its core will cool off and use less fuel



B. Its surface will become hotter and shrink.
C. It will throw off huge amounts of gases.
D. Its center will grow smaller and hotter.


4. According to the passage, which of the following best describes the sequence of the stages
that the Sun will probably pass through?


A. Yellow dwarf, white dwarf, red giant, black giant.
B. Red giant, white dwarf, red dwarf, nova explosion.
C. Yellow dwarf, red giant, white dwarf, black dwarf.
D. White dwarf, red giant, black dwarf, a yellow dwarf.


5. The word " there" in the last sentence of paragraph 4 refers to
A. our own planet


B. The outer surface of the Sun
C. the core of a black dwarf
D. the planet Mercury.


Question 2: Fill in the blank with an appropriate preposition;


1. Valuable chemical products are obtained _____ volcanic substances, including gold and
silver.


2. The company has laid _________strict procedures for this kind of situation.


3. You are perfectly capable _________ of making your own bed, I would have thought!
4. Keep away _____those electrical wires.


5. My friend, Howard, is very enthusiastic __________his new equipment.


6. That boy threw a piece of stone _______the old man.


7. The geese no longer had their freedom, but they were safe _______the other fowls.
Section four : Writing



(38)

1. I had only just put the phoned down when the boss rang back.


Hardly ...
2. While I strongly disapprove of your behaviour, I will help you this time.


Despite my ...
3. My mother was the most warm-hearted person I've ever known.


I've ...
4. Her hobby is one thing that she doesn't intend to give up.


She has ...
5. Nick told one of the detectives that he had taken the cashbox.


Nick admitted ...
6. We are spending $ 300 on repairs before we sell the car.


By the time we sell the car, ...
7. The room wasn't only cold, it was also very damp.


Not ...
8. They were seasoned travelers, which we hadn't expected them to be!


Contrary ...
9. He not only failed in his exam but also had a road accident.



Not only ...
10. I will marry her and I don't care how old she is.


No matter ...
Section five: There is one mistake in each of the following sentences. Find and correct it.
1. For such an experience and able teacher, discipline was not a problem.


2. He looks remarkable like his father.


3. They didn't seem to take any notice of that the teacher said.


4. Tom's very good at science when his brother is absolutely hopeless.
5. I watched the train to leave until it was out of sight.


6. Maria asked Sandra whether she knew the post office had been at strike for the past week.
7. Never before have so many people in the United States interested in soccer.


8. Despite the identity of the attacker is known to the police, no name has been released.
9. Nobody watched, so the little boy took the packet of sweets from the shelf and putting it in his
pocket.


10. More and more women are now joining the pay labor force worldly.


Mistakes Correction Mistakes Correction


1 6


2 7




(39)

4 9


5 10


ĐÁP ÁN
Section 1: Phonetics ( 1p)


1. D 2. B 3. A 4. C 5. B
6. A 7. B 8. A 9. C 10. D
Section2: Grammar and vocabulary


Question1: ( 2p)


1. C 2. A 3. A 4. D 5. B 6. D 7. B 8. C 9. A 10. D
11. A 12. A 13. B 14. C 15. B 16. A 17. A 18. B 19.D 20. A
Question2: ( 1,5p)


1. on 2. to 3. when 4. is 5. or 6.
its 7. from


8. go 9. a 10. real 11. however 12.
kind/sort/type


13. out 14. unless 15 .them
Question 3: ( 1p)


1. chemistry 2. scientific 3. failure 4. ambitious
5. management 6. irritating 7. artistic 8.


occationally



9. particularly 10. reasonable
Section 3: Reading


Question 1: ( 1p)


1. D 2. A 3. B 4. C 5. A
Question 2: (1p)


1. from 2. down 3. of 4. from
5. about 6. at 7. as


Section 4: writing ( 1,5p)


1. Hardly had I put the phone down when the boss rang back


2. Despite my strongly disapprovement of your behaviour, I will help you this time
3. I've never known a more earm-hearted person than my mother.


4. She has never given up her hobby.
5. Nick admitted having taken the cashbox


6. By the time we sell the car, we will have spent $ 300
7. Not only was the room cold, it was very damp



(40)

9. Not only did he fail in his exam but had a road accident.
10. No matter how old she is, I will marry her.


Section 5: ( 1p)



Mistakes Correction Mistakes Correction


1 able ability 6 past previous


2 like as 7 have were


3 that what 8 identity identification


4 when while 9 putting put



(41)

Website HOC247 cung cấp một môi trường học trực tuyến sinh động, nhiều tiện ích thơng


minh, nội dung bài giảng được biên soạn công phu và giảng dạy bởi những giáo viên nhiều


năm kinh nghiệm, giỏi về kiến thức chuyên môn lẫn kỹ năng sư phạm đến từ các trường
Đại học và các trường chuyên danh tiếng.


I. Luyện Thi Online


- Luyên thi ĐH, THPT QG: Đội ngũ GV Giỏi, Kinh nghiệm từ các Trường ĐH và THPT danh


tiếng xây dựng các khóa luyện thi THPTQG các mơn: Tốn, Ngữ Văn, Tiếng Anh, Vật Lý,


Hóa Học và Sinh Học.


- Luyện thi vào lớp 10 chun Tốn: Ơn thi HSG lớp 9 và luyện thi vào lớp 10 chuyên


Toán các trường PTNK, Chuyên HCM (LHP-TĐN-NTH-GĐ), Chuyên Phan Bội Châu Nghệ


An và các trường Chuyên khác cùng TS.Trần Nam Dũng, TS. Phạm Sỹ Nam, TS. Trịnh Thanh



Đèo và Thầy Nguyễn Đức Tấn.


II. Khoá Học Nâng Cao và HSG


- Tốn Nâng Cao THCS: Cung cấp chương trình Tốn Nâng Cao, Toán Chuyên dành cho các


em HS THCS lớp 6, 7, 8, 9 u thích mơn Tốn phát triển tư duy, nâng cao thành tích học
tập ở trường và đạt điểm tốt ở các kỳ thi HSG.


- Bồi dưỡng HSG Tốn: Bồi dưỡng 5 phân mơn Đại Số, Số Học, Giải Tích, Hình Học và Tổ


Hợp dành cho học sinh các khối lớp 10, 11, 12. Đội ngũ Giảng Viên giàu kinh nghiệm: TS. Lê
Bá Khánh Trình, TS. Trần Nam Dũng, TS. Phạm Sỹ Nam, TS. Lưu Bá Thắng, Thầy Lê Phúc
Lữ, Thầy Võ Quốc Bá Cẩn cùng đơi HLV đạt thành tích cao HSG Quốc Gia.


III. Kênh học tập miễn phí


- HOC247 NET: Website hoc miễn phí các bài học theo chương trình SGK từ lớp 1 đến lớp


12 tất cả các môn học với nội dung bài giảng chi tiết, sửa bài tập SGK, luyện tập trắc nghiệm
mễn phí, kho tư liệu tham khảo phong phú và cộng đồng hỏi đáp sôi động nhất.


- HOC247 TV: Kênh Youtube cung cấp các Video bài giảng, chuyên đề, ôn tập, sửa bài tập,


sửa đề thi miễn phí từ lớp 1 đến lớp 12 tất cả các mơn Tốn- Lý - Hố, Sinh- Sử - Địa, Ngữ
Văn, Tin Học và Tiếng Anh.


Vững vàng nền tảng, Khai sáng tương lai




Học mọi lúc, mọi nơi, mọi thiết bi – Tiết kiệm 90%


Học Toán Online cùng Chuyên Gia





×