Tải bản đầy đủ (.docx) (124 trang)

CHỌN lọc một số đề THI học SINH GIỎI môn TIẾNG ANH KHỐI 9 năm 2021 2022 bản WORD

Bạn đang xem bản rút gọn của tài liệu. Xem và tải ngay bản đầy đủ của tài liệu tại đây (1.79 MB, 124 trang )

SỞ GIÁO DỤC & ĐÀO TẠO THANH HÓA

CHỌN LỌC
MỘT SỐ ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI
TIẾNG ANH NĂM 2022

Năm học: 2021 - 2022

Page 1/

1


ĐẾ SỐ 05 HSG ANH 9 (HUYỆN)
SECTION 1. LISTENING
I. Part 1: (10 points)
Listen and check your understanding by choosing TRUE or FALSE for each
statement. You will hear the recording twice.
The statements
1. There are two customers eating together.
2. The two customers order the same starter.
3. Both customers order the Thai chicken for their main course.
4. The customers order soft drinks.
5. Both customers order a dessert.
Write your answers here:
1. ___________ 2. ___________

3. ___________

4. ___________


5. ___________

II. Part 2: (10 points)
Complete the notes below. Write NO MORE THAN TWO WORDS OR NUMBERS
for each answer. You will hear the recording twice.
Questions: transport from Bayswater
Express train leaves at (1) …………………….
Nearest station is (2) …………………….
Number 706 bus goes to (3) …………………….
Number (4) ……………………. bus goes to station
Earlier bus leaves at (5) …………………….

Write your answers here:
1. ___________ 2. ___________

3. ___________

4. ___________

5. ___________

SECTION 2. PHONETICS
III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. Write your
answers in the space provided. (10 points)
Page 2/

2


1. A food

good
2. A. border
3. A. housed
4. A. species
5. A. mouths

B. school
B. torch
B. preserved
B. pollute
B. paths

C. tool
C. morning
C. crooked
C. accept
C. months

D.
D. forget
D. raised
D. receipt
D. wreaths

Write your answers (A, B, C or D) here:
1. ___________ 2. ___________

3. ___________

4. ___________


5. ___________

IV. Choose the word whose stress pattern is different from the other three of the
group. Write your answers in the space provided. (10 points)

1. A. tomorrow
however
2. A. language
3. A. fashion
4. A. understand
adventure
5. A. laboratory

B. important

C. mystery

D.

B. advice
C. summer
D. region
B. pattern
C. symbol
D. design
B. engineer
C. Vietnamese
B. electricity


C. education

D.
D.

mathematics
Write your answers (A, B, C or D) here:
1. ___________ 2. ___________

3. ___________

4. ___________

5. ___________

SECTION 3. LEXICO - GRAMMAR
V. Choose the correct answer to complete each of the following sentences. Write
your answers in the space provided. (40 points)

1. The men and animals ________ were coming through the streets made a
big cloud of dust.
A. who
B. which
C. that
D.
whom
2. My letter ________have come yesterday, but it didn’t.
A. must
B. should
C. ought

D. can
3. Phone me before eight; ________I’ll be too busy to talk to you.
A. unless
B. whether
C. otherwise
D. if
4. This wall is said ________ three hundred years ago.
Page 3/

3


A. to build
B. to have been built C. to have built
D.
to be built
5.
Peter: "Thanks for your help, John."
John: "________ "
A. With all my heart B. Never remind me C. It's my pleasure
D. As
you wish
6. The weather is very nice. Let’s go for a walk, ______?
A. shall we
B. will we
C. do we
D. have we
7. She often uses her goods as _______ as she can.
A. economic
B. economically C. economical

D.
economicly
8. Let’s wait for her here; I’m sure she will ________
A. turn off
B. turn up
C. turn down
D. turn
over
9. Thousands of people ________ near the Fukushima nuclear power plant
have been ordered to evacuate.
A. living
B. are living
C. who living
D. A and
C are correct
10.It costs about fifty dollars to have a tooth ________.
A. filling
B. to fill
C. filled
D. being filled
11.The roof was damaged and water ________ from the ceiling in wet
weather.
A. spilled
B. dripped
C. drained
D. dropped
12.________little we may like it, old age comes to most of us.
A. In spite of

B. So


C. As

D. However
13. Madrid is ________ bigger than Granada.
A. much
B. bit
C. lot
14. You are ________ to clean the bathroom.
A. declared
B. imagined
C. supposed

D. many
D. spoken

15. This school needs ________. It looks so old.
A. to repaint
B. repainting
C. repainted
repainting
16. I had nothing to ________, so I decided to keep silent.
A. say
B. tell
C. talk
D. speak
17.The captain as well as the passengers ________ frightened.
A. be
B. was
C. to be

Page 4/

D. to be

D. were
4


18.In order to buy his house, he had to obtain a large ________ from his
bank
A. loan
B. finance
C. capital
D. debt
19. Only because she had to support her family ________ to leave school.
A. that Alice decides
B. did Alice decide
C. does Alice decide
D. Alice decided
20.We have just built _____.
A. three public excellent tennis courts
B. three excellent public
tennis courts
C. three tennis courts excellent public D. three tennis public excellent
courts
Write your answers (A, B, C, D) here:
1. __________ 2. __________
3. __________
6. __________ 7. __________
8. __________

11. __________ 12. __________ 13. __________
16. __________ 17. __________ 18. __________

4. __________
9. __________
14. __________
19. __________

5. __________
10. __________
15. __________
20. __________

VI. There is one mistake in each sentence. Identify the mistake and write your
answer in the space provided. (10 points)

1. Even though she looks young, she is twice older than my twenty- yearold sister.
A
B
C
D
2. He paid me $5 for cleaning twenty windows, most of them hadn’t been
cleaned for at least a
A
B
C
D
year.
3. Because of tired, we could not go to school yesterday
A

B
C
D
4. We object to people to make private calls on the office phone.
A
B
C
D
5. The amount of women earning Master’s Degree has risen sharply in
recent years.
A
B
C
D
Write your answers here:
1. ___________ 2. ___________

3. ___________

4. ___________

5. ___________

VII. Supply the correct form of the words in bracket. Write your answers in
the space provided under this passage. (10 points)
1. He has the…………… to become a professional player.
ABLE
Page 5/

5



2. My mother wants me to have this photograph………….
LARGE
3. Ants and bees are described as ……………………………….. insects.
industry
4. Some designers have………..the Ao dai by printing lines of poetry on it .
MODERN
5. Please accept our ……………………………..congratulation
heart
Write your answers here:
1. ___________ 2. ___________ 3. ___________ 4. ___________ 5. ___________
VIII. Supply the correct form and tense of the verbs in brackets (10 points)
- I distinctly remember (1. pay) ___________ him. I gave him two dollars.
- Yesterday I was walking along the street when I realized that a man with a
black beard, whom I (2. see) ___________ already, (3. follow) ___________
me.
- He insisted that the new baby (4. name) ___________after his grandfather.
- (5. spend) all his money, he decided to go home and ask his father for a job..
Write your answers here:
1. ___________ 2. ___________ 3. ___________ 4. ___________ 5. ___________

SECTION 4. READING
IX. Exercise 1: Read the passage and choose the best option to complete the
passage (20 points)
SENSES

Page 6/

6



All five senses are important to us, but the two most important senses are
(1) ________ the sense of sight and the sense of hearing. Blind and deaf people
must (2) ________ life difficult because they are unable to do (3) ________ that
the rest of us can do naturally. People who (4) ________, their sense of taste can
not enjoy food as (5) ________as they used to, whilst (6) ________ who have
no sense of smell can not realize, for example , when gas is (7) _______ or food
has gone (8) _______ . In addition to our physical senses, (9) ________ is a
great help in life to have sense of humour, especially when things go wrong, and
to have (10) ________ sense, something which can not be learned from books.
1. A. probably

B. likely

C. certainly

D.

possibly
2. A. think

B. consider

C. find

D.

regard
3. A. things


B. everything

C. nothing

D.

what
4. A. miss

B. haven’t

C. lack

B. happily

C. much

D.

lose
5. A. well
6. A. persons

B. men

D. fully
C. those

D. these

7. A. losing

B. leaking

C. breaking

D.

8. A. on

B. away

C. off

D. out

9. A. which

B. here

flowing
C. there

D.

it
10. A. good

B. common


C. spirit

D.

intellect
Write your answers (A, B, C, D) here:

Page 7/

7


1.

2. ___________ 3. ___________ 4. ___________ 5. ___________

___________
6.

7. ___________ 8. ___________ 9. ___________ 10. __________

___________
X. Exercise 2: Read the following passage and choose the best answer to each
question. (10 points)
WITCH DOCTORING
Many early ideas about the causes and cures of illness seem ridiculous to
us today. Yet in some respects the medicine man of uncivilized tribes used the
method for curing sick persons which are known to have had real value.
In early time when people became ill, they turned for help to the medicine
man of the tribe. It was generally believed that sickness was caused by evil

spirits, and it was the medicine man’s task to drive these bad spirits out of the
sick man. To do this, he would try to frighten them away by making loud noise
and wearing frightening masks. Usually he would chant magic words, sing
special songs, and performed special dances. Nearly always he used a particular
kind of plant which was supposed to be a remedy for a particular sickness.
Some of these cures used by the medicine men did help. The plants which
these early doctors used were frequently drugs now understood to be medicinal
or pain- relieving. The respect and confidence which the people had in their
medicine man gave sick persons hope and helped them feel better.
1. Which not directly stated, it can be reasoned from the article that ________
A. witch doctors have always failed.
B. witch doctors have never failed.
C. witch doctors might have cured some people.
D. witch doctors were really ridiculous people.
2. The article as a whole is about________
A. medicinal plants
B. uncivilized doctoring
C. magic chants.
Page 8/

8


D. sick tribe people
3. Which of the following sentences is TRUE?
A. Medicine men always worked in silence.
B. Medicine men sang to invite back the Spirit of Health.
C. Medicine men wore masks to frighten the sick persons.
D. The life of tribal people in early time was very hard.
4. Which of the following sentences is NOT TRUE?

A. Savage tribes believe that illness was caused by evil spirits.
B. Medicine men often used special plants in making their cures.
C. Everything that medicine men did is now known to be dangerous.
D. Medicine men sometimes performed dances.
5. The word “them” in the second paragraph refers to
A. evil spirits
B. sick persons
C. other medicine men
D. magic words
Write your answers (A, B, C, D) here:
1.

2. ___________ 3. ___________ 4. ___________ 5. ___________

___________
XI. Exercise 3: Gap-filling. Fill in each numbered blank with ONE suitable
word. (20 points)
All men should (1) _________. We study to (2) __________ our
knowledge and develop our intelligence. Education (3) __________ an
important role in our life. First of all, we have to learn (4) __________ to
observe accurately, to think truthfully, to speak correctly and to write clearly.
Education gives us (5) __________ of things around us and it preserves the
national noble traditions and customs from generation to generation. Education
makes a person perfect. An (6) _______man is both talented and virtuous. In

Page 9/

9



every country, the government (7) _________ education as the most important
policy.
Some (8)_________ us sometimes think that we “ have finished” our
education when we left school or (9) _________ from a university. Actually, real
education should (10) _________ finish.
Write your answers here
1.

2.

3.

4.

5. ___________

___________
6.

___________
7.

___________
8.

___________
9.

10. __________


___________

___________

___________

___________

SECTION 5: WRITING
XII. Sentence transformation (20 points)

Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly
the same as the sentence printed before.
1. I regret not buying any tickets for the concert.
I
wish_____________________________________________________________
________
2. I would like you to put the chairs away.
 Do you mind
_______________________________________________________________?
3. I'm on the fifth page of the letter I'm writing
 So far I
________________________________________________________________
____
4. I haven’t decided to continue my study in a foreign country.
 I haven’t made
______________________________________________________________
5. He was a fool to say that.
 It was
________________________________________________________________

_____
6. He couldn’t afford to buy the car.
 The car
________________________________________________________________
____
7. Fiona was so disappointed that she could not keep on working.
Page 10/

10


Such
________________________________________________________________
______
8. They made him wait for two hours.
He was
________________________________________________________________
____
9. I only recognized him when he came into the room
 It was
________________________________________________________________
_____
10. Thanks to Lan’s help, I was able to finish the project.
 Had
________________________________________________________________
______
XIII. Sentence building. (20 points)
Complete these sentences using the words given. Make all the changes and
additions if necessary.
1. the last time/ I / play / soccer / in 2008

…………………………………………………………………………………
…………………
2. room / not / dirty / so/ they / not need / clean.
…………………………………………………………………………………
…………………
3. unless / you / phone / immediately / not / get / any information.
…………………………………………………………………………………
…………………
4. policeman / order / children / not / play / street.
…………………………………………………………………………………
…………………
5. it / wrong / you / not / give / her / chance / talk.
…………………………………………………………………………………
…………………
6. only / person / I / expect / see / now / my son.
…………………………………………………………………………………
…………………
7. women / the US / independent / than / other countries.
…………………………………………………………………………………
…………………
8. many foreigners/ not / accustomed / cold weather/ Vietnam.
…………………………………………………………………………………
…………………
9. I / want / have / that suit / clean / iron / before / meeting.
…………………………………………………………………………………
…………………
10. air/ we/ breathe/ be/ pollute/ exhaust fumes/ cars/ cities.
…………………………………………………………………………………
…………………
Page 11/


11


================ THE END =================

HƯỚNG DẪN CHẤM
ĐẾ SỐ 05 HSG ANH 9 (HUYỆN)
SECTION ONE. LISTENING
I. Part 1: (5X2 = 10 points)
1. True

2. False

3. True

4. True

5. False

3. Central

4. (number/no)

Street/St

792

5.


4. D

5. C

II. Part 2: (5X2 = 10 points)

1. 9.30 (am)

2. Helendale

8.55 (am)

SECTION TWO. PHONETICS
III. Pronunciation: (5X2 = 10 points)
1. D
Page 12/

2. D

3. C

12


IV. Stress: (5X2 = 10 points)
1. C

2. B

3. D


4. D

5. A

SECTION THREE. LEXICO-GRAMMAR
V. Multiple choice: (20X2 = 40 points)
1. C

2. B

3. C

4. B

5. C

6. A

7. B

8. B

9. A

10. C

11. B

12. D


13. A

14. C

15. B

16. A

17. B

18. A

19. B

20. B

4. B

5. A

4. modernized

5. hearty

VI. Error identification: (5x2 = 10 points)
1. C

2. C


3. A

VII. Word form: (5x2 = 10 points)
1. ability

2. enlarged

3. industrious

VIII. Verb form: (5x2 = 10 points)
4. ( should) be
1. paying /

2. had seen/

3. was following /

named/

5. Having spent

SECTION FOUR. READING
IX. Exercise 1: (10x2 = 20 points)
1. A

2. C

3. A

4. D


5. A

6. C

7. B

8. C

9. D

10. B

4. C

5. A

X. Exercise 2: (5x2 = 10 points)
1. C

2. B

3. D

XI. Exercise 3: Gap-filling. (10x2 = 20 points)
2. improve/
1. study

enrich
7. regard/


3. plays

4. how

5. lots

6. educated

consider

8. of

9. graduate

10. never/ not

Page 13/

13


SECTION FIVE. WRITING
XII. Sentence transformation: (10x2 = 20 points)
1. I wish I had bought some tickets for the concert.
2. Do you mind putting the chairs away?
3. So far I have written five pages of the letter.
4. I haven’t made a decision to continue my study in a foreign country.

( I haven’t made up my mind to continue my study in a foreign country)

5. It was foolish of him to say that.
6. The car was too expensive for him to buy.
( The car was so expensive that he couldn’t buy it )
7. Such was Fiona’s disappointment that she could not keep on working.
8. He was made to wait for two hours.
9. It was not until he came into the house that I recognized him.
10. Had Lan not helped me / Had it not been for Lan’s help, I wouldn’t have been able
to finish the project./ I couldn’t have finished the project.
XIII. Sentence building: (10x2 = 20 points)
1. The last time I played football was in 2008.
2. The room is/ was not dirty, so they don’t/ didn’t need to clean it.
3. Unless you phone immediately, you won’t get any information.
4. The policeman ordered the children not to play football in the street.
5. It is/ was wrong of you not to give her a chance to talk.
6. The only person (whom) I expect to see now is my son.
7. Women in the US are more independent than those/ women in other countries
8. Many foreigners are not accustomed to (the) cold weather in Vietnam.
9. I want to have my/ the/ this suit cleaned and ironed before the meeting.
10. The air we breathe is polluted with exhaust fumes from cars in the cities.
THE END.
Tổng: 200 points; Điểm bài thi được quy về: 200/10 = 20.
Ghi chú: Nếu thí sinh có câu trả lời khác so với hướng dẫn chấm trên đây nhưng
đúng thì giám khảo vẫn cho điểm tương ứng với câu đó.

ĐẾ SỐ 06 HSG ANH 9 (HUYỆN)
Page 14/

14



PART 1: LISTENING
I. You will hear a man talking to a group of people about a new sports center. For
each of the questions, fill in the missing information in the numbered space. Use
NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.
NEW SPORTS CENTER
Facilities:
* swimming pool
* (1) ________
* squash courts
* tennis courts (opening on (2) ________
Prices:
* Monthly: £35
* (3) £ ________ a year
(special discounts for children)
* not included in price: equipment and swimming (4) ________
How to become a member:
Fill in a membership form - remember to write your age and weight.
For more information phone Mrs. (5) ________ on 4 679 900.
II. You will hear an interview with a woman who works in a museum. As you
listen, choose the best answer to each question.
1. When she was at school, Clara wanted to become ________.
A. an actress

B. a teacher

C. a lawyer

2. Why did Clara not apply for the museum job sooner?
A. Her mother advised her to wait.
B. It seemed a very difficult job.

C. She thought it might be boring.
3. What surprised Clara on her first day at work?
A. She had to carry some items.
B. She was asked to give a speech.
Page 15/

15


C. She had to meet a lot of people.
4. Clara was told to improve her knowledge of ________.
A. computers

B. languages

C. mathematics

5. What part of her job does Clara enjoy the most?
A. planning large exhibitions
B. writing descriptions of objects
C. talking to visitors about the displays

PART 2: PHONETICS
III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that
of the others.
1. A. design

B. please

C. pleasant


D. house

2. A. killing

B. kneel

C. queue

D. cucumber

3. A. shopping

B. wish

C. machine

D. reaching

4. A. genuine

B. geneticist

C. guarantee

D. generation

5. A. challenge

B. architecture


C. chemistry

D. scholarship

IV. Choose the word whose stress pattern is different from that of the other words
in each group.
1. A. advertise

B. advertisement

C. machine

D. surrounding

2. A. economic

B. introduce

C. religion

D. souvenir

3. A. earthquake

B. waterfall

C. disappear

D. generous


4. A. preference

B. disappointed

C. unpolluted

D. documentary

5. A. recommend

B. spectator

C. individual

D. unexpected

PART 3: GRAMMAR AND VOCABULARY
V. Choose the word or phrase that best fits the space in each sentence.
Page 16/

16


1. Of course, she can lift that. She is as ________ as a horse.
A. tough

B. strong

C. heavy


D. big

2. ________ to the invention of the steam engine, most forms of transport were horsedrawn.
A. Akin

B. In addition

C. With reference

D. Prior

3. The amount she earned was ________ on how much she sold.
A. related

B. dependent

C. secured

D.

connected
4. The saguaro, ________ in desert regions in the southwestern United States,
________ cactus in the world.
A. finds/ the largest

B. finding/ is the largest

C. found/ that is the largest


D. found/ is the largest

5. You may borrow as many books as you like, provided you show them to ________
is at the desk.
A. whoever
B. who
C. whom
D. anyone
6. The bank will require three ________ signatures when you open an account.
A. trial

B. natural

C. sample

D. specimen

7. Here is an example of an ancient ________ Chinese vase.
A. beautiful

B. tiny

C. patterned

D. exotic

8. All the way along the winding street ________.
A. he came

B. came he


C. did he come

D. come he

9. The World Health Organization has stated that smallpox has been almost completely
_______.
A. uprooted

B. eradicated

C. obliterated

D. extinguished

10. As a result of the recent rise in the divorce rate, there are far more ________
parents than there used to be.
A. single

Page 17/

B. only

C. unique

D. separate

17



VI. Find out and correct the 10 mistakes in the following passage.
Although party invitations no longer frightened to me, I found myself making
carefully preparations for this particularly party. I got a haircut, laid out my best suit,
selected a special shirt, a colorful tie, and cufflinks. I had recently went on a diet, but
because I didn't want I looked too thin, I discontinued it. What should I bring my
hosts? Flowers? Wine? What kind of the wine? Port? Sherry? Or possibly even
champagne? Meeting new people was still a major undertaking. It was schedule for
this Saturday and I decided to take a cab to the suburb where it was being hold. It was
early autumn and the weather was mild, but that morning it turned cold and rainy, and
as I listened to the steam hissing in my radiator, it already fell like midwinter. From
my newspaper, I learned that a hurricane which had already struck another state was in
its way to New York, though it might veer out to sea.

E.g. frightened to me → frightened me
VII. Fill in the blank with the correct form of the words given in parentheses.
Priscilla Presley, (1) _________ (ACT) and widow of Elvis Presley, entered the
acting profession quite (2) __________ (ACCIDENT). On being asked to do a
television (3) __________ (COMMERCE) for a well-known shampoo, she took what
turned out to be an important (4) _________ (DECIDE): to take acting classes.

She did this in an attempt to overcome her acute (5) ________ (SHY) at being
in the public eye, but to her (6) _________ (AMAZE) she loved every minute. Her
extreme lack of confidence stemmed from the early days of her (7) _________
(MARRY) to Elvis, which she remembers were often spent sitting in dark, (8)
_________ (DEPRESS) hotel rooms away from the glare of publicity, which Elvis
was so (9) _______ (ANXIETY) to avoid.
Film work, including the highly (10) __________ (SUCCESS) slapstick
comedy The naked Gun, quickly followed the television contract.
Page 18/


18


PART 4. Reading
VIII. Read the text and choose the best answer.

Bats are not the dirty, bloodthirsty monsters that they are portrayed to be in vamp

films. These animals groom themselves carefully like cats and only rarely carry rabies. Of t

hundreds of species of bats, only three rely on blood meals. In fact, the majority eat fru
4

insects, spiders, or small animals. They consume an enormous number of pests, pollin

many varieties of plant life, and help reforest barren land by excreting millions of undigested see

Almost all bats use echolocation to navigate, especially at night. As they fly, they emi

series of high-pitched squeaks at the rate of about fifty per minute. As these signals boun

off objects in their path, an echo is detected by the bats' sensitive ears which informs them
10

the direction and distance of obstacles so that they can undertake corrective or evasive actio

But bats are not blind as widely assumed. In fact, all species of bats can see, probably abo
as well as human beings.

It is also a little-known fact that bats are highly social creatures. Thousands or ev


millions of individual bats may belong to a colony, hanging upside down in caves or in tre
13

Within their social systems, bats assume specialized roles. Some may guard the entrance

their caves, others may scout for food, and still others may warn the colony of approachi

danger. A nursery colony may be part of a larger colony to provide mother bats with a sa
supportive environment in which to rear their young.
1. What is the author's opinion of bats?
A. They are dirty and they carry rabies.
B. They are like the monsters in vampire films.
C. They are clean, helpful members of the animal world.
D. They are not very important in the animal world.
2. According to the passage, how are bats like cats?
A. They both carry rabies.

B. Cats groom themselves, and so

do bats.
C. Both cats and bats eat pests.

D. Bats use echolocation, and cats

do, too.
3. What do most bats eat?
Page 19/

19



A. Blood meals

B. Fruit and insects

C. Leaves and trees

D.

Large

D.

very

animals
4. The word “enormous” in line 4 could best be replaced by ________.
A. very heavy

B. very regular

C. very large

necessary
5. Which of the following are NOT characteristics of most bats?
A. They pollinate plants.

B. They have specialized roles in their


colony.
C. They use echolocation.

D. They eat blood.

6. How do bats help reforest the land?
A. By eating pests.

B. By hanging upside down in trees at

night
C. By excreting seeds

D. By taking evasive action

7. The word “emit” in line 6 is closest in meaning to _________.
A. send

B. continue

C. find

D. stop

8. According to the passage, how do bats navigate?
A. By responding to the echoes of their signals bouncing off objects
B. By warning the colony of approaching danger with high squeaks
C. By beating their wings fifty times per minute
D. By using their sensitive ears to hear the noises in their environment
9. Where in the passage does the author refer to the visual range of bats?

A. Lines 4-5

B. Lines 6-7

C. Lines 7-9

D. Lines 10-11

10. The word “Some” in line 13 refers to ________.
A. social systems

B. specialized roles

C. bats

D. colonies

IX. Fill each blank in the following passage with ONE suitable word.
Albert Einstein
Best known (1) _________ his Theory of Relativity, Albert Einstein has been
acknowledged (2) _________ one of the greatest scientists in human society. Born in
Germany in 1879, Einstein did (3) _________ in all his school subjects, with the (4)
_________of mathematics, which was his (5) _________ subject.
Page 20/

20


While (6) _________as a clerk in Switzerland, Einstein produced the Special
Theory of Relativity. This theory states that mass, length and time change depending

on (7) _________ a person looks at them. In 1915, Einstein published his General
Theory of Relativity. This new theory created a controversy (8) _________ many
scientists did not agree with him. In the end, simple experiments (9) _________
Einstein to be correct. Einstein was (10) _________the Nobel Prize for his work in
physics.
X. Read the passage and choose the best option for each space.
The last two decades have seen enormous changes in the way people’s (1)
_________ are affected by IT. Twenty years ago, few people had access to a computer
whilst today (2) _________ people use them at work, home or school and use of email and the Internet is an everyday event.
These developments have brought many (3) _________ to our lives. E-mail
makes communication much easier and more immediate. This has numerous benefits
for business, commerce, and education. The World Wide Web means that information
on every conceivable subject is now (4) _________ to us. Clearly, for many people
this has made life much easier and more convenient.
However, not all the effects of the new technology have been beneficial. Many
people feel that the (5) _________ use of e-mail is destroying traditional forms of
communication such
as letter writing, telephone and face -to –face conversation. With ever increasing use of
information technology these (6) _________ elements are likely to increase in the
future.
In addition, the huge size of the Web means it is almost (7) _________ to
control and regulate. This has led to many concerns regarding children (8) _________
unsuitable websites. Yet perhaps the biggest threat to IT in years to come will be the
computer (9) _________ more sophisticated or more destructive strains are almost
inevitable.
In conclusion, developments in IT have brought many benefits, (10) _________
I believe developments relating to new technology in the future are likely to produce
many negative effects that will need to be addressed very carefully.
1. A. live
Page 21/


B. lives

C. living

D. life
21


2. A. most

B. most of

C. most of the

D. almost

3. A. services

B. uses

C. benefits

D. effects

4. A. free

B. convenient

C. unused


D. available

5. A. widespread

B. immediate

C. particular

D. continued

6. A. positive

B. negative

C. careless

D. trivial

7. A. possible

B. impractical

C. likely

D. impossible

8. A. accessing

B. approaching


C. entering

D. getting

9. A. disease

B. program

C. virus

D. software

10. A. so

B. moreover

C. therefore

D. yet

PART 5. WRITING
XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first
sentence, using the word given. Do not change the word given. You must use
between two and five words, including the word given.
1. I would love to learn different languages.
keen
 I ________________________________________ different languages.
2. I'm sorry I was late for the meeting.
apology

 Please ________________________________________ late for the meeting.
3. “You borrowed my watch, didn't you?” Tom's sister said.
accused
 Tom's sister ________________________________________ her watch.
4. Most people hope they will have enough money to buy a house or a flat.
afford
 Most people hope they ________________________________________ to buy a
house or a flat.

5. I wish I had not lied to my parents.
truth
Page 22/

22


 If only ________________________________________ to my parents.

XII. Paragraph writing:
Within 150-200 words, write a paragraph about the advantages of information
technology in our lives.
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………

…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
Page 23/

23


…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...

…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
Page 24/

24


…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………

…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...
…………………………………………………………………………………………
…………...

HƯỚNG DẪN CHẤM
ĐẾ SỐ 06 HSG ANH 9 (HUYỆN)
PART 1: LISTENING
I. Gap fill (5 pts)
1. gym

2. Saturday (Sat)

3. 215

4. lessons

5. Reysall

II. Multiple choice (5 pts)
1. B

2. C


3. A

4. C

5. B

2. B

3. D

4. C

5. A

2. C

3. C

4. A

5. B

PART 2. PHONETICS
III. (5 pts – 1pt/item)
1. D
IV. (5 pts – 1pt/item)
1. A

PART 3: GRAMMAR AND VOCABULARY

Page 25/

25


×